ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ

Η θεραπεία ή συμβουλευτική ζεύγους αφορά σε συνεδρίες που συμμετέχουν και οι δύο σύντροφοι και εστιάζει στην υποστήριξη των συντρόφων όταν νιώθουν ότι δεν παίρνουν την ικανοποίηση που θα ήθελαν από τη μεταξύ τους σχέση. Είναι η συνειδητή τους προσπάθεια να ζητήσουν την παρέμβαση ενός τρίτου, όταν διαπιστώνουν ότι χρειάζεται να κατανοήσουν καλύτερα τους δύο διαφορετικούς κόσμους που συναντήθηκαν από την ένωσή τους. Η φροντίδα της σχέσης τους και η αναβίωση της σύνδεσης των συντρόφων αποτελεί βασικό μέλημα των συνεδριών.

man kissing woman on check beside body of water

Η συμβουλευτική διαδικασία παρέχει στο ζευγάρι  γνώσεις για τις συντροφικές σχέσεις και εξάσκηση σε τεχνικές επικοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργεί τη μεταξύ τους ενσυναίσθηση και ενισχύει την αναγνώριση και κατανόηση των συναισθημάτων του. Η αποδοχή και διαχείριση κύκλων ματαίωσης και μοναξιάς μέσα στη συντροφική σχέση, η δημιουργία και διατήρηση αίσθησης εμπιστοσύνης, οικειότητας και ασφάλειας, η συγχώρεση και η εμβάθυνση στη ρομαντική και ερωτική σύνδεση του ζευγαριού αποτελούν βασικά ζητούμενα και οφέλη της διαδικασίας. Κομβικής σημασίας είναι το ζευγάρι να κατανοήσει τι κρύβεται πίσω από τις διαφωνίες, να παραδεχτεί και να επικοινωνήσει τα συναισθήματά του και τις ανάγκες του, να κατακτήσει εποικοδομητικούς  τρόπους συμπεριφοράς, αποβάλλοντας ενδεχομένως συμπεριφορές που αναπαράγονται ασυνείδητα από τα βιώματα στην πατρική οικογένεια και την παιδική ηλικία. Ο θεραπευτής αγκαλιάζει το ζευγάρι ισότιμα και παρέχει το έδαφος να επαναχτιστεί μια δυνατή σχέση που ικανοποιεί τις ανάγκες και των δύο με στόχο τόσο την προσωπική ολοκλήρωση, όσο και τη συντροφική πληρότητα.

Σε πολλές περιπτώσεις το ζευγάρι επιλέγει αυτή την παρέμβαση προκειμένου να αποτρέψει ή διαχειριστεί ένα επερχόμενο διαζύγιο. Σε κάθε περίπτωση, οι προθέσεις των συμβουλευόμενων  είναι σεβαστές και αποτελούν τη βάση του θεραπευτικού συμβολαίου που δημιουργείται μεταξύ συμβούλου και συμβουλευμένων.


Σχετικό σεμινάριο: Χτίσιμο Αρμονικής Συντροφικής Σχέσης


 

man and woman hugging near trees

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΑΣΚΗΣΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ...

    ... και εγγράψου στο ενημερωτικό δελτίο (newsletter). Με την υποβολή των στοιχείων σου αποδέχεσαι τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Απορρήτου.