Η υπνοθεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που χρησιμοποιεί την κατάσταση της ύπνωσης για να βοηθήσει το άτομο να ξεπεράσει προβλήματα και δυσκολίες όπως άγχος, κατάθλιψη, φοβίες, εξάρτηση από το κάπνισμα κ.α.
Κατά τη διάρκεια της υπνοθεραπείας, ο υπνοθεραπευτής χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές για να θέσει το άτομο σε μια κατάσταση ύπνωσης και είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το άτομο δεν κοιμάται. Σε αυτή την κατάσταση, το άτομο είναι πιο δεκτικό σε θετικές παροτρύνσεις και κατευθύνσεις που μπορούν να το βοηθήσουν να αλλάξει αρνητικές συμπεριφορές και συνήθειες. Ένας επαγγελματίας υπνοθεραπευτής πάντα έχει συμφωνήσει από πριν τις θετικές αυτές κατευθύνσεις με τον συμβουλευόμενο.
Κατά τη διάρκεια της υπνοθεραπείας, ο εγκέφαλος λειτουργεί κυρίως σε δύο τύπους εγκεφαλικών κυμάτων:
Έτσι, η υπνοθεραπεία επιδρά στον εγκέφαλο κυρίως μέσω των κυμάτων Άλφα και Θήτα.
Η υπνοθεραπεία είναι μια ασφαλής μέθοδος όταν εφαρμόζεται από εκπαιδευμένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας.
Μύθοι & Υπνοθεραπεία
Υπάρχουν ορισμένοι συνηθισμένοι μύθοι σχετικά με την υπνοθεραπεία:- Ότι ο υπνοθεραπευτής μπορεί να “ελέγξει” το άτομο που υπνωτίζεται. Η υπνοθεραπεία βασίζεται στη συναίνεση και τη συνεργασία και ο θεραπευτής σε δεν μπορεί να επιβάλει τις δικές του κατευθύνσεις στον συμβουλευόμενο.
– Ότι η υπνοθεραπεία είναι το ίδιο με την ύπνωση στις ταινίες. Η υπνοθεραπεία όπως γίνεται στις ατομικές συνεδρίες δεν θυμίζει αυτά που βλέπουμε στις ταινίες, καθώς είναι μια εξειδικευμένη μέθοδος ψυχοθεραπείας.
– Ότι η υπνοθεραπεία είναι για “αδύναμους” ανθρώπους. Αντίθετα, η υπνοθεραπεία συνίσταται για όλους… πόσο μάλλον όταν οι άλλες μέθοδοι δεν έχουν καταφέρει να βοηθήσουν να επιφέρετε την αλλαγή που θέλετε στον εαυτό σας.
-Ότι η υπνοθεραπεία είναι επικίνδυνη. Η υπνοθεραπεία όταν γίνεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες είναι ασφαλής.Σε γενικές γραμμές, η υπνοθεραπεία βασίζεται στη συνεργασία και τη συναίνεση μεταξύ υπνοθεραπευτή και συμβουλευόμενου.
Τομείς επιτυχούς εφαρμογής υπνοθεραπείας
Η υπνοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία στις ακόλουθες περιπτώσεις (και όχι μόνο):
-Διακοπή Καπνίσματος
-Απώλεια Βάρους
-Διαχείριση Άγχους
-Διαχείριση Άγχους σε εξετάσεις
-Αύξηση Αυτοπεποίθησης
-Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
-Διαχείριση Θυμού
-Απελευθέρωση από Φοβίες
-Εύρεση Κατάλληλου Συντρόφου
-Διαχείριση Αϋπνίας & διαταραχών ύπνου
-Μείωση Κρίσεων Πανικού
-Αύξηση Αθλητικής Επίδοσης
-Διαχείριση πόνου
-Μείωση κατάθλιψης
-Διαχείριση διαταραχών διάθεσης
-Αλλαγή συμπεριφορών & τικς
Ιστορία της Υπνοθεραπείας
Η υπνοθεραπεία έχει μακρά ιστορία που ξεκινά από την αρχαία Αίγυπτο και την Ελλάδα. Ο όρος “υπνος” προέρχεται από τον ελληνικό θεό του ύπνου. Στα τέλη του 18ου αιώνα, ο Γερμανός ιατρός Φραντς Μέσμερ χρησιμοποίησε την υπνοθεραπεία για τη θεραπεία ασθενών του στη Βιέννη. Η μέθοδός του ονομάστηκε “μεσμερισμός”. Ο Σίγκμουντ Φρόυντ, ο οποίος σπούδασε με τον Ζαν-Μαρτέν Σαρκό, χρησιμοποίησε την υπνοθεραπεία στην αρχή της καριέρας του για να βοηθήσει τους ασθενείς του να ανακτήσουν καταπιεσμένες αναμνήσεις. Ο Μίλτον Έρικσον θεωρείται ο “πατέρας της σύγχρονης υπνοθεραπείας”. Ήταν Αμερικανός ψυχίατρος και ψυχολόγος που ανέπτυξε νέες μεθόδους και τεχνικές υπνωτισμού και θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα αυτό.
Κλείσε τώρα το δωρεάν ραντεβού σου για να μιλήσουμε:
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΑΣΚΗΣΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ...