Ολιστική Κλινική Υπνοθεραπεία

Η υπνοθεραπεία είναι μια μορφή θεραπείας που χρησιμοποιεί την κατάσταση της ύπνωσης για να βοηθήσει το άτομο να ξεπεράσει προβλήματα και δυσκολίες όπως άγχος, κατάθλιψη, φοβίες, εξάρτηση από το κάπνισμα κ.α. Πιο κάτω αναφέρονται και άλλοι τομείς επιτυχούς εφαρμογής της υπνοθεραπείας.

Ανακαλύψτε τη δύναμη του υποσυνείδητου νου σας. Η υπνοθεραπεία μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας προς το καλύτερο, όταν οι άλλες μέθοδοι έχουν αποτύχει.

Απομυθοποίηση

Κατά τη διάρκεια της ύπνωσης, ο υπνοθεραπευτής χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές για να θέσει το άτομο σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το άτομο δεν κοιμάται. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι σε αυτή την κατάσταση, το άτομο είναι πιο δεκτικό σε θετικές παροτρύνσεις και κατευθύνσεις που μπορούν να το βοηθήσουν να αλλάξει πεποιθήσεις και συνήθειες που δεν το εξυπηρετούν πλεόν. Ένας επαγγελματίας υπνοθεραπευτής πάντα έχει συμφωνήσει από πριν τις θετικές αυτές κατευθύνσεις με τον συμβουλευόμενο.

Υπάρχουν ορισμένοι μύθοι σχετικά με την υπνοθεραπεία:

Μύθος 1: Ο υπνοθεραπευτής μπορεί να “ελέγξει” το άτομο που υπνωτίζεται.

Η αλήθεια είναι ότι η υπνοθεραπεία βασίζεται στη συναίνεση και τη συνεργασία και ο θεραπευτής δεν μπορεί να επιβάλει τις δικές του κατευθύνσεις στον συμβουλευόμενο.


Μύθος 2: Η υπνοθεραπεία είναι το ίδιο με την ύπνωση στις ταινίες.

Η αλήθεια είναι ότι η υπνοθεραπεία δε θυμίζει αυτά που βλέπουμε στις ταινίες, καθώς είναι μια εξειδικευμένη μέθοδος θεραπείας.


Μύθος 3: Η υπνοθεραπεία είναι για “αδύναμους” ανθρώπους.

Η αλήθεια είναι ότι η υπνοθεραπεία συχνά βοηθάει ανθρώπους να επιφέρουν την αλλαγή που θέλουν, όταν άλλες μέθοδοι δεν έχουν φανεί χρήσιμες.


Μύθος 4: Η υπνοθεραπεία είναι επικίνδυνη.

Η αλήθεια είναι ότι η υπνοθεραπεία είναι ασφαλής – αρκεί να γίνεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες. Σε γενικές γραμμές, η υπνοθεραπεία βασίζεται στη συνεργασία και τη συναίνεση μεταξύ του υπνοθεραπευτή και του ατόμου.

Εγκεφαλικά Κύματα

Η υπνοθεραπεία σχετίζεται άμεσα με τις αλλαγές στα εγκεφαλικά κύματα, τα οποία αντανακλούν τους διαφορετικούς ρυθμούς δραστηριότητας του εγκεφάλου. Ενώ βρισκόμαστε σε διάφορες καταστάσεις συνείδησης ή ύπνου, το εγκεφαλόγραμμά μας (ΕΕΓ) παρουσιάζει διαφορετικούς ρυθμούς. Ακολουθούν οι βασικοί ρυθμοί εγκεφαλικών κυμάτων και ο τρόπος με τον οποίο σχετίζονται με την υπνοθεραπεία:

 1. Δέλτα κύματα (0.5-4 Hz): Αυτά τα κύματα παρατηρούνται κυρίως κατά τη διάρκεια του βαθύτερου ύπνου (στάδιο 3 και 4 του ύπνου).
 2. Θήτα κύματα (4-7 Hz): Αυτά τα κύματα είναι πιο ενεργά κατά τη διάρκεια των φάσεων ελαφριού ύπνου ή ύπνου με όνειρα (REM ύπνος).
 3. Άλφα κύματα (8-13 Hz): Συχνά παρατηρούνται όταν είμαστε σε μια κατάσταση χαλάρωσης, με κλειστά μάτια, ή ακριβώς πριν τον ύπνο ή μόλις ξυπνάμε. Η υπνοθεραπευτική δραστηριότητα σκοπό έχει να πραγματοποιείται σε αυτή την κατάσταση εγκεφαλικής δραστηριότητας.
 4. Βήτα κύματα (13-30 Hz): Αυτά τα κύματα παρατηρούνται όταν είμαστε πλήρως ξύπνιοι, ενεργοί και συγκεντρωμένοι.
 5. Γάμμα κύματα (30-100 Hz): Παρατηρούνται σε καταστάσεις υψηλής συγκέντρωσης. Στην κορυφαία διαύγεια και γνωστική επεξεργασία, τα γάμμα κύματα αντικατοπτρίζουν στιγμές έντονης πνευματικής δραστηριότητας, όπως βαθιά διαλογιστική κατάσταση και ευφυΐα.

Στην υπνοθεραπεία, ο στόχος είναι συχνά να φέρει τον ασθενή σε μια κατάσταση ανάμεσα στα θήτα και τα άλφα κύματα, όπου ο νους είναι πιο ανοιχτός στις προτάσεις και την αλλαγή. Σε αυτές τις καταστάσεις, το άτομο μπορεί να προσπελάσει βαθιές σκέψεις, αναμνήσεις και συναισθήματα, καθώς και να υιοθετήσει νέες πεποιθήσεις και συμπεριφορές.

Οφέλη Υπνοθεραπείας

Ορισμένα από τα κύρια χαρακτηριστικά και τα οφέλη της υπνοθεραπείας περιλαμβάνουν:

 1. Αύξηση της Συγκέντρωσης: Στην ύπνωση, το άτομο μπορεί να συγκεντρωθεί σε υψηλό βαθμό σε συγκεκριμένες ιδέες ή σκέψεις.
 2. Ευελιξία στη Σκέψη: Ο νους γίνεται πιο ανοιχτός σε νέες ιδέες, αλλαγές στη συμπεριφορά και αναδιαμόρφωση παλιών πεποιθήσεων.
 3. Διαχείριση Δυσκολιών: Η υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να ανακαλύψουν τις ρίζες των δυσκολιών τους και να τις διαχειριστούν.
 4. Αντιμετώπιση Φοβιών και Άγχους: Μέσω της υπνοθεραπείας, πολλοί άνθρωποι έχουν βοηθηθεί να αντιμετωπίσουν φοβίες (ύψους, αεροπλάνου, ζώων, κλπ), άγχος και άλλες συναισθηματικές διαταραχές.
 5. Βελτίωση Συνηθειών & Συμπεριφοράς: Καταπολέμηση συνηθειών όπως του καπνίσματος, της υπερφαγίας, της ονυχοφαγίας
 6. Βελτίωση Φυσιολογικών Διεργασιών: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ζητημάτων όπως ο χρόνιος πόνος.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η υπνοθεραπεία δεν είναι ιδανική για όλους και δεν προσφέρει “μαγικές λύσεις”. Ορισμένα άτομα είναι πιο εύκολα στην ύπνωση από άλλα, και η επιτυχία της υπνοθεραπείας μπορεί να διαφέρει ανάμεσα στα άτομα.

Τομείς Επιτυχούς Εφαρμογής Υπνοθεραπείας

Η υπνοθεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε πολλούς τομείς για τη διαχείριση ποικίλων δυσκολιών και καταστάσεων.

Απώλεια Βάρους
-Εφαρμογή προγραμμάτος διατροφής
-Συναισθηματικό φαγητό
-Διακοπή συγκεκριμένου φαγητού
-Διακοπή αναψυκτικών
Διακοπή Καπνίσματος
-Μείωση καπνίσματος
-Διακοπή καπνίσματος
Άγχος
-Διαχείριση Άγχους
-Άγχος Εξετάσεων
-Μείωση Κρίσεων Πανικού
Φοβίες
-Φοβία με έντομα
-Φοβία με ζώα
-Φοβία για το ασανσέρ
-Φοβία για το αεροπλάνο
-Φοβία οδήγησης
-Κλειστοφοβία
-Φοβία για το αίμα
Προσωπική Ανάπτυξη
-Αύξηση Αυτοπεποίθησης
-Αύξηση Αυτοεκτίμησης
-Διαχείριση Αναβλητικότητας
-Επίτευξη Στόχων
Διαχείριση Θυμού
-Διαχείριση Θυμού
-Στοπ στην αυτοτιμωρία
-Στοπ στο να κατηγορώ τους άλλους
-Συγχώρεση
Διαχείριση Κατάθλιψης
Διαχείριση διαταραχών διάθεσης
Ύπνος
-Βελτίωση ύπνου
-Συνεχόμενος ύπνος
-Γαλήνιος ύπνος
-Διαχείριση Αϋπνίας
Συντροφικότητα
-Εύρεση Κατάλληλου Συντρόφου
-Προσέλκυση αδελφής ψυχής
Διαχείριση Χρόνιου Πόνου
Διαχείριση Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου
Διαχείριση Αλλεργιών
-Αλλεργία στη γύρη
-Αλλεργία στη σκόνη
-Αλλεργία σε γάτα
Αύξηση Αθλητικής Επίδοσης
Διαχείριση τικς
-Βήχας
-Ονυχοφαγία
-Τριχοτιλλομανία
Τραμαυτικές Εμπειρίες

Συχνές Ερωτήσεις για την Υπνοθεραπεία

Τι είναι η υπνοθεραπεία;

Είναι ασφαλής η υπνοθεραπεία;

Θα χάσω τον έλεγχο ενώ είμαι υπνωτισμένος;

Για ποια ζητήματα είναι αποτελεσματική η υπνοθεραπεία;

Πώς λειτουργεί η υπνοθεραπεία;

Πόσο διαρκεί μια συνεδρία υπνοθεραπείας;

Πόσες συνεδρίες χρειάζομαι;

Μπορεί κάποιος να με υπνωτίσει χωρίς τη θέλησή μου;

Ιστορική Αναδρομή

Η υπνοθεραπεία έχει μακρά ιστορία που ξεκινά από την αρχαία Αίγυπτο και την Ελλάδα. Ο όρος “υπνος” προέρχεται από τον ελληνικό θεό του ύπνου. Στα τέλη του 18ου αιώνα, ο Γερμανός ιατρός Φραντς Μέσμερ χρησιμοποίησε την υπνοθεραπεία για τη θεραπεία ασθενών του στη Βιέννη. Η μέθοδός του ονομάστηκε “μεσμερισμός”. Ο Σίγκμουντ Φρόυντ, ο οποίος σπούδασε με τον Ζαν-Μαρτέν Σαρκό, χρησιμοποίησε την υπνοθεραπεία στην αρχή της καριέρας του για να βοηθήσει τους ασθενείς του να ανακτήσουν καταπιεσμένες αναμνήσεις. Ο Μίλτον Έρικσον θεωρείται ο “πατέρας της σύγχρονης υπνοθεραπείας”. Ήταν Αμερικανός ψυχίατρος και ψυχολόγος που ανέπτυξε νέες μεθόδους και τεχνικές υπνωτισμού και θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα αυτό.

Η υπνοθεραπεία έχει τις ρίζες της σε αρχαίους πολιτισμούς.

 1. Αρχαίοι Πολιτισμοί: Πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί, όπως οι Αίγυπτιοι, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι, χρησιμοποιούσαν τεχνικές που μοιάζουν με την ύπνωση σε θρησκευτικές τελετές και για θεραπευτικούς σκοπούς.
 2. Μεσαίωνας: Η ύπνωση και παρόμοιες πρακτικές ήταν συχνά συνδεδεμένες με το μυστικισμό και τη μαγεία, και για αυτό το λόγο συχνά απερρίπτονταν ή καταδικάζονταν από την επίσημη εκκλησία.
 3. 18ος αιώνας: Ένας γιατρός από τη Γερμανία, ο Franz Mesmer, πρότεινε την ιδέα του “ζωικού μαγνητισμού” και πρακτικές που μοιάζουν με την ύπνωση. Αν και οι ιδέες του Mesmer καταδικάστηκαν αρχικά, έθεσαν τα θεμέλια για τις μεταγενέστερες εξελίξεις.
 4. 19ος αιώνας: Στον 19ο αιώνα, γιατροί όπως ο James Braid στη Βρετανία και ο Ambroise-Auguste Liébeault στη Γαλλία αναγνώρισαν την ύπνωση ως ένα έγκυρο θεραπευτικό εργαλείο. Ο Braid είναι επίσης γνωστός για τη δημιουργία του όρου “υπνωτισμός”.
 5. 20ός αιώνας: Οι ψυχαναλυτές, όπως ο Sigmund Freud, εξέτασαν την ύπνωση ως μια τεχνική για την πρόσβαση στο ασυνείδητο. Ωστόσο, ο Freud εγκατέλειψε τελικά την ύπνωση. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, η υπνοθεραπεία γνώρισε αναβίωση και αναγνωρίστηκε ευρέως ως ένας έγκυρος θεραπευτικός προσανατολισμός.
 6. 21ός αιώνας: Με την πρόοδο της νευροεπιστήμης και των τεχνολογιών εικόνων του εγκεφάλου, όπως το MRI, έχουμε αρχίσει να κατανοούμε καλύτερα τις νευρολογικές διεργασίες πίσω από την ύπνωση και τη χρησιμότητά της σε διάφορους τομείς της θεραπείας.

Η υπνοθεραπεία έχει μια πλούσια ιστορία, που αντανακλά τη συνεχή εξέλιξη της κατανόησης του ανθρώπινου νου και των τρόπων με τους οποίους μπορούμε να τον επηρεάσουμε για θεραπευτικούς σκοπούς.

Αιμιλία Καβελλάρη
Θεραπεύτρια Ψυχικής Υγείας
Ατομικές Συνεδρίες & Ομαδικά Εργαστήρια/ Σεμινάρια

Εδώ το βιογραφικό της Αιμιλίας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΑΣΚΗΣΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ...

  ... και εγγράψου στο ενημερωτικό δελτίο (newsletter). Με την υποβολή των στοιχείων σου αποδέχεσαι τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Απορρήτου.