Αναδρομική Θεραπεία

Η αναδρομική θεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που επικεντρώνεται στην αναζήτηση των ριζών κάποιων ψυχολογικών προβλημάτων ή συμπτωμάτων σε προηγούμενα γεγονότα ή εμπειρίες του ασθενούς στην τωρινή ζωή ή σε προηγούμενη ζωή. Μέσω της αναδρομικής θεραπείας, ο ασθενής επανέρχεται μνήμη σε παλαιότερα γεγονότα που θεωρείται ότι έχουν σχέση με τα τρέχοντα προβλήματά του, με στόχο την επεξεργασία και επίλυσή τους.

Κατά τη διάρκεια μιας αναδρομικής θεραπείας:

– Λειτουργούν συγχρόνως όλα τα κύματα του εγκεφάλου, όχι μόνο τα κύματα Β (συνειδητότητας) όπως συμβαίνει στην καθημερινή εγρήγορση.

– Το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση εγρήγορσης και όχι ύπνωσης, αλλά σε ένα πιο βαθύ επίπεδο συνειδητότητας όπου ενεργοποιούνται και τα κύματα Δ (0,5-4 Hz).

– Αυτή η κατάσταση επιτρέπει στο άτομο να ανακτήσει παλαιότερες αναμνήσεις και να επεξεργαστεί βαθύτερα ζητήματα.

– Η αναδρομική θεραπεία βασίζεται στην ικανότητα του εγκεφάλου να ενεργοποιεί διαφορετικά κύματα για να πετύχει συγκεκριμένους στόχους.

 

Τα οφέλη της αναδρομικής θεραπείας είναι:

• Κατανόηση των ριζών των ψυχολογικών προβλημάτων και τραυμάτων. Η αναδρομική θεραπεία βοηθάει το άτομο να ανακαλύψει τα γεγονότα ή τις καταστάσεις που προκάλεσαν τα τραύματα και τα προβλήματα.

• Ανακάλυψη παραγόντων που συνέβαλαν στην ανάπτυξη των τρεχουσών ψυχολογικών προβλημάτων του ατόμου.

• Απελευθέρωση αρνητικών συναισθημάτων όπως θυμός, φόβος, άγχος που είχαν καταπιεστεί.

• Μείωση των συμπτωμάτων και της συναισθηματικής δυσφορίας, καθώς το άτομο αποκτά μεγαλύτερη κατανόηση του εαυτού του.

• Βελτίωση της ψυχικής υγείας και ευεξίας. Μειώνει το άγχος, την κατάθλιψη και άλλα ψυχολογικά συμπτώματα.

• Αίσθημα ελευθερίας και ελάφρυνσης από βάρη του παρελθόντος.

• Απόκτηση αυτογνωσίας.

• Βελτίωση των σχέσεων και της ποιότητας ζωής γενικότερα.

Ιστορία Αναδρομικής Θεραπείας

Η ιστορία της αναδρομικής θεραπείας ξεκινά στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο όρος “αναδρομική θεραπεία” εισήχθη από τον ψυχίατρο Άρθουρ Γιανόβσκι στη δεκαετία του 1930.

Η αναδρομική θεραπεία βασίζεται στην ιδέα ότι τα ψυχολογικά προβλήματα του σήμερα μπορεί να έχουν τις ρίζες τους σε παλαιότερα γεγονότα ή τραύματα. Στόχος της θεραπείας είναι να βοηθήσει το άτομο να ανακαλύψει αυτές τις ρίζες και να τις επεξεργαστεί, ώστε να ξεπεράσει τα συμπτώματα.

Η αναδρομική θεραπεία περιλαμβάνει τεχνικές όπως η ενεργητική φαντασία, η ονειρική ανάλυση, η ύπνωση και η μετενσάρκωση.

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΑΣΚΗΣΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ...

    ... και εγγράψου στο ενημερωτικό δελτίο (newsletter). Με την υποβολή των στοιχείων σου αποδέχεσαι τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Απορρήτου.