Η ευτυχία είναι επιλογή. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι αρκεί να επιλέξουμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Και αυτό είναι εφικτό, ανεξάρτητα από την τρέχουσα κατάσταση.
Τα τρία κύρια ευρήματα της μελέτης είναι:
- Να επιλέγουμε την ευτυχία σε ό,τι κάνουμε.
- Να ενισχύουμε τις στενότερες σχέσεις μας.
- Να φροντίζουμε τον εαυτό μας.
Αυτοί οι παράγοντες βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας. Ενώ οι εξωτερικές συνθήκες μας επηρεάζουν, δεν χρειάζεται να κυβερνούν τα επίπεδα ευτυχίας μας.
Πάμε να δούμε αναλυτικά τον κάθε παράγοντα.
1. Να επιλέγουμε την ευτυχία σε ό,τι κάνουμε.
Σημασία έχει σε τι εστιάζουμε. Είναι σημαντικό να διατηρούμε την εστίασή μας σε αυτό που εμείς θέλουμε και μας εξυπηρετεί. Να εστιάζουμε στα θετικά σημεία των καταστάσεων που ζούμε, μικρά ή μεγάλα και να νιώθουμε ευγνωμοσύνη. Επίσης, να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που αναδύονται από δύσκολες καταστάσεις. Πράγματι, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η συσχέτιση μεταξύ της ευτυχίας και του επαγγέλματος, του εισοδήματος ή της κατάστασης που βρισκόμαστε είναι πολύ μικρότερη από τη συσχέτιση μεταξύ της ευτυχίας και του τρόπου με τον οποίο αισθανόμαστε για αυτούς τους παράγοντες.
2. Να ενισχύουμε τις στενότερες σχέσεις μας.
Όσο πιο ουσιαστικά συνδεόμαστε με τους δικούς μας ανθρώπους, τόσο περισσότερο πλημμυριζόμαστε από αγάπη και ευτυχία. Είναι σημαντικό να αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο στον σύντροφο μας, τα παιδιά μας, τους γονείς μας, τα αδέλφια μας, τους συνεργάτες μας, τους φίλους μας.
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι στενοί δεσμοί:
- Μας προστατεύουν από τη θλίψη.
- Βοηθούν στην καθυστέρηση της ψυχικής και σωματικής παρακμής.
- Είναι οι καλύτεροι προγνωστικοί παράγοντες για μακρά και ευτυχισμένη ζωή συγκριτικά με την κοινωνική τάξη, το IQ ή ακόμα και τα γονίδια.
Ο ψυχίατρος Waldinger σε ομιλία του στο TED Talks ανέφερε ότι «Οι άνθρωποι που ήταν οι πιο ικανοποιημένοι στις σχέσεις τους στην ηλικία των 50 ετών ήταν οι πιο υγιείς στην ηλικία των 80 ετών» και ότι «Η μοναξιά σκοτώνει. Είναι πιο δυνατή από το κάπνισμα και τον αλκοολισμό.» Πράγματι τα ευρήματα της 80ετούς μελέτης του Χάρβαρντ σε ενήλικες, έδειξαν ότι όσο ισχυρότερες είναι οι σχέσεις μας, τόσο πιθανότερο είναι να ζούμε με ευτυχία, ικανοποίηση και υγεία.
3. Να φροντίζουμε τον εαυτό μας.
Είναι σημαντικό να φροντίζουμε τον εαυτό μας, σωματικά και οικονομικά… να φροντίσουμε τον εαυτό μας συναισθηματικά.
Η σωματική άσκηση ενισχύει την ψυχική και σωματική υγεία. Δρα αγχολυτικά, αυξάνει τη διάθεσή μας και συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου μας. Η οικονομική σταθερότητα είναι σημαντική καθώς μας βοηθάει να αποφύγουμε καταστάσεις που δημιουργούν άγχος.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η ρύθμιση των συναισθημάτων συσχετίζεται με την ευημερία. Η συναισθηματική απελευθέρωση και η ψυχική ανθεκτικότητα ενισχύουν την ευτυχία μας. Ανεξάρτητα από τις πρότερες εμπειρίες μας οφείλουμε, ως ενήλικες να αναλάβουμε την ευθύνη μας να κάνουμε αυτό το δώρο στον εαυτό μας: Να ξεμπλοκάρουμε συναισθηματικά και να δυναμώσουμε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις έτσι ώστε να συναντήσουμε την ευτυχία.
Αν νιώθεις ότι θέλεις στήριξη για να φροντίσεις τον εαυτό σου, να αποδεχτείς τα συναισθήματά σου, να ξεμπλοκάρεις, να αφήσεις πίσω ότι δεν σε εξυπηρετεί πλέον, να επιτρέψεις στον εαυτό σου να έχει ανάγκες, να μπορέσεις να εκπληρώσεις τα όνειρά σου και ταυτόχρονα να ενδυναμώσεις τη σχέση σου με τους δικούς σου ανθρώπους, σε περιμένουμε στην παρέα μας στα προσεχή εργαστήρια/ σεμινάρια. Εναλλακτικά μπορείς να επιλέξεις ατομικές συνεδρίες για την προσωπική σου εξέλιξη & συναισθηματική απελευθέρωση.
Αιμιλία Καβελλάρη
Θεραπεύτρια Ψυχικής Υγείας
Αναφορές
- Brandt, G. (2015) The Secret Of Happiness Revealed By Harvard Study. Forbes
- Jachimowicz, J. M. et al (2021). The Sharp Spikes of Poverty: Financial Scarcity Is Related to Higher Levels of Distress Intensity in Daily Life. Journal Social Psychological and Personality Science.
- Lee, K.Y.; Rhodes, J.S.; Saif, M.T.A. (2023) Astrocyte-mediated Transduction of Muscle Fiber Contractions Synchronizes Hippocampal Neuronal Network Development. Neuroscience, 515, 25–36.
- Mineo, L. (2017). Good genes are nice, but joy is better. The Harvard Gazette
- Strickhouser J. E., Zell E., Karizan Z. (2017). Does personality predict health and well-being? A metasynthesis. Health Psychol. 36, 797–810
- Waldinger, R. & Schulz, M. (2023). The Good Life: Lessons from the World’s Longest Study on Happiness. Publ. Rider
- Waldinger, R. (2023). The secret to a happy life — lessons from 8 decades of research. TED Talksτρα